flagЗдоровье
ornament-full-title

Докозагексаєнова кислота: чим вона корисна для організму?

ornament-full-title
Популярність харчових добавок з докозагексаєновою кислотою постійно зростає. І це не дивно, адже ця поліненасичена жирна кислота забезпечує нормальну роботу мозку. Крім того, вона важлива для сітківки очей, а також здоров’я серця. Саме тому важливо забезпечувати її регулярне надходження до організму. Детальніше про це — у нашій статті.

Докозагексаєнова кислота: чим вона корисна для організму?


Корисні властивості докозагексаєнової кислоти

В першу чергу поліненасичена жирна кислота необхідна для повноцінної роботи мозку як в дитячому, так і дорослому віці. Вона потрібна для підтримки нормальних когнітивних функцій. Варто враховувати, що поглинання такої кислоти максимально швидке, як і її обмін, тому важливо забезпечити постійне надходження поживної речовини задля здоров’я мозку. Допомогти в цьому може харчова добавка Омега-3, ЕПК і ДГК від Solgar з оптимальним дозуванням для дорослої людини.

Корисна докозагексаєнова кислота й для розвитку плода. Він здатен отримувати поживну речовину внутрішньоутробно. Немовлята теж її отримують, але вже через грудне молоко. Це дуже важливо, адже через  дефіцит незамінних жирних кислот у малюків можуть бути пошкоджені нервові функції.

Не менш важливою докозагексаєнова кислота є для розвитку належної зорової функції у немовлят. Річ у тім, що сітківка ока містить високу концентрацію жирних кислот. Тож докозагексаєнова кислота забезпечує захисну функцію для зорової системи.

Незамінна жирна кислота потрібна й для захисту організму від розвитку ревматоїдного артриту, адже низька концентрація призводить до розвитку такого аутоімунного запального захворювання. Докозагексаєнова кислота сприяє зменшенню запалення в організмі, тож нівелює запалення, набряки та біль.

Одне з досліджень довело, що докозагексаєнова кислота покращує пам’ять. Річ у тім, що клітини пам’яті в гіпокампі забезпечують ефективне спілкування та швидку передачу повідомлень за умови, що рівень поліненасиченої жирної кислоти в організмі високий. Саме тому важливе щоденне споживання поживної речовини задля того, щоб запобігти можливим негативним змінам у когнітивних функціях.

Не менш корисна ця жирна кислота для зниження ризику серцевих захворювань. Вона має протизапальну дію, тож запобігає утворенню тромбів, підвищенню артеріального тиску та рівня холестерину. Додатково докозагексаєнова кислота розв'язує проблему акне, полегшує симптоми астми, підвищує імунітет.

Джерела докозагексаєнової кислоти

Високий вміст поліненасиченої жирної кислоти переважно спостерігається у жирній холодноводній рибі. Саме тому варто регулярно їсти таку рибу: лосось, оселедець, тунець, сардину, скумбрію, райдужну форель. Треба вживати рибу хоча б двічі на тиждень. Не слід ігнорувати й різноманітні морепродукти: анчоуси, устриці, мідії тощо. Також докозагексаєнова кислота міститься й у яєчних жовтках.

Додатково варто звернути увагу на спеціальні харчові добавки. Зазвичай у продажу можна знайти як риб’ячий жир, так і спеціальні вегетаріанські добавки на основі водоростей. Їхнє вживання треба узгоджувати з лікарем та чітко дотримуватись вказаної норми. В деяких випадках можуть виникати й побічні ефекти від надмірного споживання поліненасичених жирних кислот. Так, слід припинити вживання докозагексаєнової кислоти у разі появи рідкого стільця, розладу шлунка, відрижки, печії, нудоти, головного болю, шлунково-кишкового дискомфорту тощо. Не слід забувати, що добавки риб’ячого жиру можуть збільшувати ризик надмірної кровотечі, тому варто з ними бути обережними.

Поліненасичена жирна докозагексаєнова кислота має надзвичайно важливе значення для повноцінного функціонування мозку в будь-якому віці. Крім того, вона відповідає за здорове волосся, шкіру, серцево-судинну та імунну системи.

Нестача докозагексаєнової кислоти призводить до відчуття втоми, надмірної сухості шкіри, поганої пам’яті, випадіння волосся та проблем із серцем. Дуже часто в таких випадках спостерігаються проблеми із настроєм, поведінкою та навчанням. Розв'язати проблему дефіциту поживної речовини дозволяє правильно збалансований раціон, а також спеціальні харчові добавки (наприклад, риб’ячий жир).
flagОцени статью!
  • 0
Комментариев пока еще нет

Добавить комментарий!

Ваше Имя:
Ваш E-Mail:
ОПРОС
Сколько времени в день Вы уделяете своей внешности?