flagДом
ornament-full-title

Особливості догляду за лежачими хворими

ornament-full-title

Догляд за лежачими хворими вимагає терпіння та величезних витрат фізичних та моральних сил. Часто людина виявляється прикутою до ліжка на тижні, місяці, а в літньому віці нерідко і на роки. У разі тривалого догляду родичі повинні організувати лежачого хворого, придбати спеціалізовані засоби та пристосування та вивчити способи та процедури догляду за лежачими хворими. При неналежному догляді у пацієнта можуть виникнути різні ускладнення, і найчастіше – пролежні. Якісний догляд за лежачими хворими вам можуть запропонувати тут https://br.net.ua/lezhachie-bolnie/.



Особливості догляду за лежачими хворими


Причини появи пролежнів



Лежачі пацієнти тривалий час проводять у нерухомому стані. Саме нерухомість є головною причиною змін в епідермісі. Здавлюються кровоносні судини та м'які тканини, порушується постачання шкіри поживними речовинами, після чого епідерміс починає швидко відмирати.

При цьому пролежні утворюються поступово і практично непомітно. Шкіра блідне, після чого червоніє, виникає набряклість, а ще через деякий час, поверхня шкіри покривається пухирями (як при опіку), епідерміс починає відмирати.

Виникнення пролежнів пов'язане не тільки з тривалою нерухомістю, але і з неписьменним або недостатнім доглядом. Пролежні можуть виникнути внаслідок тертя при переміщенні або перевертанні, а також внаслідок мацерації – розм'якшення шкіри через постійний контакт з вологою (потім, сечею, виділеннями з ран).



Крім того, проблеми зі шкірою виникають через:



  1. Поганого стану здоров'я та хвороб – анемія, цукровий діабет, ожиріння, недоїдання та ін.

  2. Неправильної температури в кімнаті, що сприяє перегріванню та підвищеному потовиділенню;

  3. Попрілостей, пов'язаних з неправильним підбором поглинаючих та доглядових засобів при нетриманні;

  4. Неправильного вибору одягу та постільної білизни із жорстких або штучних тканин;

  5. Травм і саден через шви на білизну, крихти їжі в ліжку.

  6. Часто пролежні можуть з'явитися ще під час перебування у лікарні, тому родичам слід звернути на це увагу під час виписки.

Чим небезпечні пролежні



Головною проблемою пролежнів є ризик зараження крові, оскільки через рани інфекція може легко потрапити до організму, що особливо небезпечно за ослабленого імунітету.

Досвід показує, що близько 80% лежачих пацієнтів рано чи пізно стикаються із цією проблемою. Лікувати пролежні складно і довго, тому краще дотримуватись рекомендацій щодо профілактики їх утворення. У разі прояву перших ознак пролежнів слід відразу розпочинати лікування.





Профілактика пролежнів



Профілактика пролежнів – це цілий комплекс заходів, які потрібно виконувати регулярно:



  1. Найчастіше змінюйте позу хворого. Позу лежачого хворого потрібно міняти не рідше ніж раз на 2-3 години. Під час зміни пози, можна розминати ділянки тіла, на яких щойно лежав хворий, це сприяє поліпшенню кровообігу;

  2. Регулярно підстригати нігті на руках. Якщо нігті на руках хворого будуть максимально короткими, то він не зможе розчісувати наявні ушкодження;

  3. Слідкуйте за гігієною. Регулярно змивайте сліди поту та виділень, пом'якшуйте суху шкіру спеціальними кремами, оліями або зволожуючою маззю. Для обмивання краще використовувати рідке мило. Особливу увагу слід приділяти гігієні інтимним місцям хворого;

  4. Найчастіше міняйте постільну білизну. Під час заміни постільної білизни простирадла потрібно розгладжувати по поверхні матраца так, щоб не утворювалося складок. Не використовуйте простирадла зі швами, навіть якщо вони є лише по краях;

  5. Звертайте увагу навіть на мінімальні ушкодження шкіри. У разі виявлення тріщин, дрібних ранок та запалень потрібно негайно обробити їх спеціальними антисептиками;

  6. Використовуйте функціональне ліжко. Її можна регулювати за різними параметрами, що полегшить проведення гігієнічних процедур, процес годування та дозволить змінювати становище хворого.

  7. Використовуйте спеціальний протипролежневий матрац. Такі вироби мають чохол із спеціальної тканини, яка підтримує комфортний мікроклімат і не дає шкірі сильно спітніти чи пересохнути;

  8. Підкладайте подушки та валики. Якщо підкласти подушки та гумові валики під потилицю, лопатки та область крижів, то можна суттєво знизити тиск на ці ділянки;

  9. Слідкуйте за збалансованим харчуванням та питним режимом. У дієті повинні бути присутніми білки, вітаміни та мікроелементи. Слід уникати солодощів, тваринних жирів та обмежити вживання солі.

Однак, незважаючи на увагу і старання доглядальниць, рідних та близьких, у деяких випадках пролежні таки з'являються. Якщо це сталося, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, який визначить план лікування.



Залежно від ступеня ушкоджень патологія поділяється на чотири ступені. Так, при ураженні I-II ступеня буде достатньо простої обробки ран антисептичними засобами. Це допоможе унеможливити утворення гною, а значить і розвиток сепсису.

flagОцени статью!
  • 0
Комментариев пока еще нет

Добавить комментарий!

Ваше Имя:
Ваш E-Mail:
ОПРОС
Сколько времени в день Вы уделяете своей внешности?