flagБеременность
ornament-full-title

Поліп шийки матки

ornament-full-title

Що являє собою патологія



Поліп шийки матки – це патологічне утворення, що являє собою пухлину доброякісного характеру на матковій оболонці. Воно має ніжку, за допомогою якої кріпиться до ендометрію. Попри те, що поліпи є нешкідливими утвореннями, їх ігнорування може призвести до проблем. Вони викликають болісні відчуття, заважають заплідненню, а з часом можуть переродитися в рак шийки матки.



Поліп шийки матки


Чому формуються поліпи



Для жінок віком 40-50 років утворення поліпів матки є розповсюдженим явищем. У цьому віці спостерігаються порушення гормонального фону, відбувається менопауза. Також спричинити аномалії може травмування матки під час пологів, статевого акту або розвиток хронічних хвороб репродуктивної системи: аднекситу, ендометріозу.



Якщо ерозію шийки матки не лікувати своєчасно, то слизова оболонка органа трансформується і сформуються поліпи.



Симптоми хвороби



На початкових стадіях формування поліпи можуть ніяким чином не турбувати жінку. Але з часом вона відчує прояви їх розростання:



  • менструації стають ряснішими й тривають довше;

  • в середині менструального циклу з’являються виділення, що мажуть;

  • інтимна близькість супроводжується болісними відчуттями;

  • після статевого акту виділяється кров.

Чим більшими стають поліпи у матці, тим сильнішими є симптоматичні прояви. Якщо вони стають надто великими, то перегороджують шляхи для запліднення. Також секс перестає приносити жінці задоволення, адже супроводжується болем. Тому не варто затягувати, варто якомога швидше видалити поліпи.



Як діагностують і лікують хворобу



При зверненні жінки до гінеколога поліпи можна діагностувати за допомогою стандартних досліджень: огляду у гінекологічному кріслі, УЗД, кольпоскопії. Гістероскопія дозволяє отримати зображення порожнини матки, встановити характер та місце розташування доброякісних утворень.



Поліпи матки неможливо усунути медикаментозними засобами, лікування потребує оперативного втручання. За допомогою гістероскопа можна захопити ніжку поліпа та видалити його. При цьому не треба пошкоджувати тканини матки, а реабілітація значно скорочується. На кінці інструмента знаходиться відеокамера, що дозволяє контролювати процедуру.





Перед проведенням оперативного втручання за сім днів треба виключити статеві контакти, не використовувати засоби вагінальної контрацепції. Після видалення поліпа жінка може відразу повернутися додому. Варто дотримуватись деяких обмежень два тижні: не відвідувати басейни, не користуватись тампонами, не займатись сексом та виключити фізичну активність. Гістероскопію можна застосувати за умови невеликої кількості утворень, а на пізніх стадіях може бути неможливо зберегти матку.



Джерело: сайт bilyak.com.ua

flagОцени статью!
  • 0
Комментариев пока еще нет

Добавить комментарий!

Ваше Имя:
Ваш E-Mail:
ОПРОС
Сколько времени в день Вы уделяете своей внешности?