flagБеременность
ornament-full-title

Передчасне відшарування плаценти: що потрібно знати майбутній мамі і як не пропустити її ознаки

ornament-full-title

Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти - це часткове або повне відділення нормально розташованої плаценти від стінок матки, яке відбувається до народження плода під час вагітності або пологів у терміні 20 тижнів і більше.



Передчасне відшарування плаценти: що потрібно знати майбутній мамі і як не пропустити її ознаки


Класифікація



Виділяють три типи кровотечі при ПОНРП:



  • зовнішня кровотеча - відшаровується край плаценти і кров витікає назовні зі статевих шляхів.

  • прихована кровотеча – ретроплацентарна, кров накопичується між плацентою та стінкою матки, часто з вираженою екстравазацією та імбібіцією в міометрій, кровотечі зі статевих шляхів при цьому немає.

  • змішана кровотеча – частина крові витікає назовні зі статевих шляхів, а частина залишається ретроплацентарною.

Відшарування плаценти при вагітності



За нормальних умов відшарування плаценти відбувається після того, як малюк з'явився на світ. Якщо ж явище сталося під час вагітності – це вважається патологією, і за несвоєчасної допомоги загрожує серйозними ускладненнями.



Яку роль виконує плацента



Плацента, або дитяче місце, починає формуватися в материнській утробі всього через тиждень після зачаття, і залишається важливою для розвитку плоду структурою аж до його народження.



Протягом усього терміну вагітності вона справляється з такими функціями:



  1. Забезпечує газообмін між плодом та матір'ю, постачає кисень;

  2. Завдяки її наявності плід отримує всі поживні речовини, воду, вітаміни та мінерали, що забезпечують його розвиток та зростання;

  3. З допомогою плаценти видаляються непотрібні продукти його життєдіяльності;

  4. Для жінки і дитини, що розвивається, ця структура частково замінює ендокринну залозу: виробляє і накопичує всі необхідні при вагітності гормони.

Чому плацента відшаровується



У більшості випадків передчасне відшарування відбувається у першородних жінок, а також при настанні ранніх пологів.



Також у 4 рази збільшується ймовірність відшарування плаценти у жінок, які вже зіткнулися з цією проблемою за попередніх вагітностей.



Якщо виключити перелічені вище ситуації, складно однозначно відповісти, чому відбувається порушення. Є ряд провокуючих факторів, і зазвичай вони мають комплексний вплив.



Специфічних профілактичних заходів немає. Єдине, що слід робити — уважно ставитись до здоров'я під час вагітності, не пропускати відвідування спеціаліста та своєчасно робити УЗД в Україні тут https://leleka.com.ua/media-center/article-information/prezhdevremennaya-otsloyka-platsenty-chto-nuzhno-znat-buduschey-mame-i-kak-ne-propustit-ee-prizna/.

Також важливо виділити всі наявні фактори ризику та уважно стежити за станом, якщо вони виявлені. При виявленні відшарування на ранніх термінах поліпшення стану досягають за рахунок консервативного лікування.





Як лікувати відшарування плаценти



Терапія безпосередньо залежить від ступеня тяжкості патології, терміну та індивідуальних показників вагітної.



При мінімальних ознаках відшарування плаценти, або підозри на неї, обов'язково потрібно вирушити до лікарні – це убезпечить здоров'я матері та плода, допоможе уникнути переривання вагітності.



Патологія слабкої форми, виявлена ​​у першому триместрі вагітності, іноді проходить самостійно, без медичного втручання.



Відшарування середньої тяжкості та вище вимагають госпіталізації та постійного контролю стану вагітної в умовах стаціонару.



Найчастіше при виявленні відшарування плаценти потрібен терміновий кесарів розтин або стимулюються природні пологи (залежно від терміну та стану вагітної).

flagОцени статью!
  • 0
Комментариев пока еще нет

Добавить комментарий!

Ваше Имя:
Ваш E-Mail:
ОПРОС
Сколько времени в день Вы уделяете своей внешности?