flagДомашние животные
ornament-full-title

Якими кормами краще годувати свійських котів?

ornament-full-title

Незважаючи на те, що кішки за природою незалежні тварини, як і будь-яка жива істота, вони потребують постійної ласки, турботи, любові та уваги. Щоб домашній вихованець прожив довге, щасливе життя, дуже важливо створити всі необхідні умови для догляду та утримання. Особливо важливо продумати, правильно підібрати раціон харчування для свого пухнастого улюбленця.



Якими кормами краще годувати свійських котів?


Особливості харчування домашніх котів



На відміну від кішок, що вільно гуляють вулицями, тварини, які жодного разу не переступали поріг власного будинку, майже не витрачають енергію. Звичайно, і серед свійських тварин є весь рухливі, гіперактивні екземпляри. Але навіть у цьому випадку домашня кішка більшу частину доби спить, лежить на ліжку, відпочиває у своєму затишному будиночку.



Зниження фізичної активності призводить до того, що енергії, яка надходить до організму з кормом, нікуди подітися. В результаті тварина починає одужувати. З цієї причини харчування домашніх кішок повинне суттєво відрізнятися від раціону харчування активних, волелюбних родичів. Радимо вам замовити хілс ветеринарний корм для котів в магазині Petko.



Харчування домашніх кішок має бути різноманітним, збалансованим за вмістом білків, вуглеводів, жирів, поживним. У раціоні необхідної концентрації повинні бути присутні незамінні кислоти, вітаміни, макро- і мікроелементи, необхідні нормального зростання, розвитку, фізіологічного стану. Незбалансованість раціону, годування домашніх вихованців низькоякісними готовими кормами та продуктами призводить до порушення метаболічних процесів, гормональних змін, ожиріння, збоїв у роботі органів та систем організму.



Щоб запобігти можливим проблемам зі здоров'ям, необхідно використовувати якісні, різноманітні корми.



Харчування для кішки підбирається в індивідуальному порядку. Енергетична цінність раціону, потреба у тих чи інших корисних компонентах залежить:



  • від загального фізіологічного стану тварини (вагітність, лактація);

  • рівня вгодованості, маси тіла, кондиції;

  • стану здоров'я, наявності/відсутності хронічних захворювань;

  • віку, породних особливостей;

  • умов утримання;

  • пори року, температури повітря навколишнього середовища;

  • рівня активності.





Морфофізіологічні особливості травної системи кішок



По своїй фізіології, закладеним від природи інстинктам, кішки – хижі тварини. Тому домашній вихованець повинен у достатній кількості отримувати з кормом повноцінний білок, жирні кислоти (таурин).



У процесі прийому їжі кішки неквапливі та примхливі. Велике значення має смак, запах їжі. На привабливість корму для кішок впливає його консистенція, вологість, розмір часток та твердість. Кішки не люблять холодної їжі, не вживатимуть зіпсовані продукти. Навіть за однорідної консистенції тварини вибиратимуть найдрібніші частинки, які припали їм не до смаку. Тому кожен власник повинен підібрати оптимальний раціон для свого домашнього вихованця.



Домашніх котів можна містити на натуральній їжі або ж годувати спеціально розробленими, готовими сухими або консервованими промисловими кормами, які повністю збалансовані та мають усі необхідні компоненти. Змішаний раціон протипоказаний для свійських котів. Комбіноване годування може призвести до порушень у роботі травної, ендокринної, сечовивідної системи.



Незалежно від типу раціону харчування, миска завжди має бути наповнена свіжою відфільтрованою водою. Воду котам міняють щодня, двічі на день.



Так як домашній кіт багато часу приділяє вилизуванню своєї вовни, в шлунково-кишковому тракті можуть потрапити грудочки волосся, частина яких виходить природним шляхом, частина тварина відкашлює. Подібна проблема особливо актуальна для пухнастих, довгошерстих порід. Змішуючись з їжею, відмерлі волоски утворюють великі грудки, які можуть призвести до закупорки органів травного тракту. Тому в кормах повинні бути пробіотики, пребіотики, клітковина, інгредієнти, що прискорюють процес виведення вовняних грудок.

flagОцени статью!
  • 0
Комментариев пока еще нет

Добавить комментарий!

Ваше Имя:
Ваш E-Mail:
ОПРОС
Сколько времени в день Вы уделяете своей внешности?