flagКожа
ornament-full-title

Що таке ботулінотерапія в косметології

ornament-full-title
Ботулінотерапія – процедура ін'єкційного введення токсину ботулізму (ботулотоксину) типу А. Уколи цього токсину розслаблюють м'язи, розгладжуючи таким чином зморшки. Нових зморшок у зоні введення препарату в період його дії не з'являється.

Що таке ботулінотерапія в косметології


Механізм дії ботулотоксину при ботулінотерапії



Ботулотоксин - це білок, що порушує передачу нервового імпульсу з нервового закінчення на м'яз. У нормі при передачі імпульсу там, де нервове закінчення з'єднується з м'язом, вивільняється ацетилхолін. Це "посередник", що викликає м'язові скорочення. Бульбашки ацетилхоліну підходять до зовнішньої оболонки нервового закінчення. Для вивільнення ацетилхоліну бульбашки повинні поєднуватися з мембраною. Щоб це сталося, потрібний комплекс білків – SNARE.

Ботулотоксин проникає крізь мембрану нервового закінчення та «відрізає» певні білки. Які білки – визначається типом ботулотоксину. У нашому випадку це токсин типу А, що атакує білок SNAP-25. Тобто комплекс SNARE відразу стає неповноцінним, а без нього бульбашки з ацетилхоліном не здатні поєднатися з клітинною мембраною. Тому вони залишаються усередині нервового закінчення. В результаті, хоч нерви і посилають сигнали, м'язи не скорочуються. М'яз, у якому зроблено укол, розслабляється, шкіра розправляється без ефекту стягування, зникають зморшки. Якщо ви обираєте де зробити процедуру, ознайомтесь з інформацією на сайті: https://lasergood.com.ua/ru/botulinoterapiya.

Ботулінотерапія в косметології



Спочатку ботулотоксин типу А застосовувався лише у терапевтичних цілях. Згодом з'явилася естетична ботулінотерапія, спрямована на боротьбу зі зморшками та гіпергідрозом, який знаходиться на стику косметології та медицини. Для лікування гіпергідрозу ботулотоксин вводиться у пахви, долоні, стопи.

У косметології ботулотоксин використовується не у чистому вигляді. Усі препарати містять стабілізований та очищений від домішок токсин типу А.

Ботулотоксин вводиться мікроголками внутрішньом'язово, рідше – підшкірно. Основні препарати для ботулінотерапії: Ботокс, Діспорт, Ксеомін, Релатокс. Вони дозволяють усувати зморшки на обличчі, шиї, декольте. Завдяки дуже тонким голкам майже немає слідів від уколів, а процедура проходить практично без болю. Але останнє більше залежить не від товщини голки, як від індивідуального больового порога.
Методика дозволяє усувати надмірну напругу та асиметрію м'язів на будь-яких ділянках тіла. Є процедура корекції рельєфу литок, сідничних і дельтовидних м'язів. Тут є своя специфіка і ботулотоксин використовується рідше, ніж оперативні та інші методики.

Методика добре відпрацьована, тому дозволяє усувати зморшки практично будь-якої глибини. Найчастіше коригують:

  • лоб і перенісся;
  • носогубні складки;
  • область з боків від губ;
  • підборіддя.


Лікарі-косметологи рекомендують застосовувати тактику «цілого обличчя». Це пов’язано з тим, що при корекції окремих зон вони можуть виділятися, що тільки зіпсує зовнішній вигляд. Якщо ж грамотно ввести препарат по всьому обличчі, враховуючи його особливості та будову, результат буде набагато кращим. Косметолог у цьому випадку повинен мати великий досвід і високу кваліфікацію.

Ботулотоксин дозволяє змінювати виразність рубців та шрамів. Він вводиться на етапі загоєння, щоб зняти напругу з м'язів, що оточують рану. В результаті края рани розгладжуються, а рубець виходить гладким і майже непомітним.

Практикується два види ботулінотерапії:

  • Внутрішньом'язове введення. Дозволяє боротися навіть із глибокими зморшками. Вирізняється високим ризиком прояву побічних ефектів, має багато протипоказань.
  • "Мезоботокс", тобто підшкірне введення без попадання в м'яз. В основному застосовується видалення кисетных зморшок. Виражені зморшки в такий спосіб видалити не вдасться. Підшкірне введення більш безпечніше та має мало протипоказань. Побічні ефекти виявляються вкрай рідко.


Показання до проведення ботулінотерапії



Препарати на основі ботулотоксину типу А розгладжують зморшки у будь-якій зоні обличчя, але ефективніші на верхній третині. Тому основні показання – це:

  • зморшки між бровами та на лобі – вертикальні та горизонтальні;
  • носогубні складки;
  • зморшки навколо очей.


Інші показання:

  • тяжі на шиї;
  • губно-підборідні зморшки;
  • мімічні зморшки у будь-якій зоні обличчя;
  • опущені куточки губ;
  • вікові зміни в області декольте;
  • нечіткий овал обличчя;
  • асиметрія обличчя;
  • занадто широкі крила носа та опущений кінчик;
  • асиметрія брів по висоті;
  • гіпергідроз.


Протипоказання до ботулінотерапії



Кожен препарат має свій перелік протипоказань та рекомендацій щодо застосування з обережністю. Виділимо спільні для всіх:

  • вагітність та період годування груддю;
  • онкологія;
  • інфекції та запалення в області передбачуваних уколів;
  • лихоманка;
  • висока чутливість до ботулотоксину та/або його індивідуальна непереносимість;
  • алергія на білок;
  • порушення згортання крові.


Ефект від процедури



Ефект буде видно вже за 30 хвилин. Однак у середньому він помітний через 2-3 дні. Піку досягає через 10-14 днів. Зберігається досягнутий ефект від 3 до 12 місяців, залежно від зони обробки, дози та препарату. На рухомих ділянках обличчя рухливість м'язів відновлюється за 4 місяці.

Стійкого омолоджувального результату можна досягти, пройшовши курс із 2-3 процедур протягом 12 місяців.

Можливі побічні ефекти та ускладнення ботулінотерапії



Будь-яка шкода від ботулінотерапії - це наслідок непрофесіоналізму майстра або індивідуальної реакції на препарат. Тому потрібно уважно вибирати центр косметології та робити алергопробу. Є й ті ушкодження, яких уникнути неможливо – дрібні червоно-сині крапки від уколів чи підшкірні гематоми. Якими б тонкими не були голки, це можливо завжди.

Зупинимося докладніше на можливих ускладненнях.

Набряки



Це реакція на механічне травмування. Набряклість проходить самостійно протягом кількох днів. Однак іноді виникають великі набряки як реакція на масштабну зміну тонусу м'язів, що провокує порушення кровообігу та лімфотоку. Ускладнення помітне на 7-10-й день після ін'єкцій. Імовірність його розвитку підвищується при нирковій недостатності, серцево-судинних захворюваннях, порушенні гормонального фону, зловживанні алкоголем та звичці спати вниз обличчям.

Асиметрія обличчя



Формується, якщо ботулотоксин нерівномірно розподілився по м'язам. Зазвичай так відбувається, якщо процедуру виконує некваліфікований лікар. Але й сам препарат може спрацювати неправильно. Це стосується препаратів, схильних до дифузії, тобто виходу межі оброблених м'язів. Виправити ситуацію не можна, слід чекати, поки токсин виведеться з організму. Тільки зовсім малу асиметрію можна прибрати, зробивши ще уколи, але мало хто наважується повторювати невдалу процедуру.

Головні болі



Це найчастіший побічний ефект. Він може з'явитися одразу після уколів. Головний біль триває від кількох годин до 2 тижнів. Причин кілька:

  • порушення правил реабілітації, зокрема вживання алкоголю;
  • індивідуальна реакція на уколи (саме на механічну дію, а не на препарат);
  • коли «вимикаються» одні м'язи, інші можуть прийняти їхню функцію, перенапружуючись через це.


Заломи під очима та на лобі



Це також наслідок перерозподілу навантаження на м'язи. В результаті змінюються лінії натягу шкіри, що і призводить до нових складок. Зазвичай, косметологи призначають повторний огляд через 2 тижні після процедури. На цей час складки можуть зникнути, оскільки м'язи звикнуть до нового обсягу рухів. Або цього не станеться, і тоді можуть бути призначені повторне введення ботулотоксину для корекції або філери. Іноді це не допомагає, тому залишається тільки чекати до виведення препарату.

Недостатня або надто сильна корекція



Це може бути помилка лікаря чи індивідуальна реакція на препарат. Багато косметологів рекомендують спочатку обійтися мінімальною дозою, а за два тижні зробити ще уколи, якщо результат не влаштує. Недостатня корекція можлива при нечутливості до ботулотоксину (результат при цьому в цілому непередбачуваний). А надмірна часто відбувається при передозуванні, коли мімічні м'язи паралізує, а обличчя стає маскою. Вирішити другу проблему не можна, залишається лише чекати.

Шишки та ущільнення



Виникають, якщо препарат розподілився нерівномірно. Тобто, в межах одного м'яза частина м'язових волокон розслабилася, а частина залишилася напруженою. Так виходить, якщо лікар неправильно ввів склад, підібрав недостатню дозу або організм зреагував на препарат. Через 2-3 тижні для коригування вводять додаткову дозу ботулотоксину.

Опущення брів і верхніх повік до неможливості розплющити око



Так трапляється при попаданні препарату у відповідні м'язи. Причини – неконтрольований розподіл препарату (дифузія) або велика доза. Віко повертається «на місце» через 1-2 місяці. Це рідкісний побічний ефект, він виникає у 1% людей.

Опущення брів – «легший» варіант. Віко при цьому відкривається як завжди. Причина – помилка лікаря. При низько розташованих бровах люди мають звичка піднімати їх, через що на лобі з'являються зморшки. Щоб їх усунути, лікар вводить препарат, чого робити в цьому випадку не можна.

Двоєння в очах



Причина побічного ефекту – недотримання суворої рекомендації перебувати у вертикальному положенні спочатку після процедури. Механізм: препарат поширюється по круговому м'язу ока і проникає до бічного прямого м'яза, що відводить назовні очне яблуко. Бічний прямий м'яз паралізується - з'являється косоокість і двоїння в очах. Прибрати цей ефект неможливо, слід чекати 3-5 місяців.

Погана рухливість губ



Порушення рухливості можливе при введенні препарату в м'язи, які опускають куточки рота, а також в область навколо губ, щоб усунути вертикальні «зморшки курця». Тому косметологи зазвичай для цієї зони використовують мінімальні дози з подальшою корекцією за потребою.
Інші часті, але порівняно безпечні побічні явища:

  • нудота;
  • запаморочення;
  • симптоматика грипу;
  • загальна стомлюваність та м'язова слабкість;
  • порушення ковтання через ослаблення м'язів шиї.


Вони не впливають на результат корекції та проходять за кілька днів.

Рекомендації щодо відновлення після ботулінотерапії



У перші години після процедури потрібно перебувати у вертикальному положенні, не можна масажувати місця уколів, чухати їх. Спати в перші дні краще на спині та на двох подушках. Протягом 7-10 днів не можна перегрівати зону уколів, ходити в лазню, сауну, басейн, засмагати, купатися у водоймищах (це прямий шлях отримати інфекцію). Варто відмовитися від декоративної та доглядової косметики. Не рекомендується пити алкоголь, їсти гостре, робити фізіопроцедури. Протягом місяця не можна приймати антибіотики.
flagОцени статью!
  • 0
Комментариев пока еще нет

Добавить комментарий!

Ваше Имя:
Ваш E-Mail:
ОПРОС
Сколько времени в день Вы уделяете своей внешности?