flagБеременность
ornament-full-title

Ознаки позаматкової вагітності: як вчасно розпізнати небезпечний стан

ornament-full-title
Ознаки позаматкової вагітності: як вчасно розпізнати небезпечний стан


Позаматкова вагітність — це вкрай небезпечний стан, коли запліднена яйцеклітина імплантується не у матці, а потрапляє до фалопієвої труби чи шийки матки. Можливі й інші локалізації: яєчник чи навіть черевна порожнина. Якщо вчасно не розпізнати позаматкову вагітність та не звернутися за допомогою до лікаря, цей стан може становити реальну загрозу для життя жінки. Тому сьогодні ми розглянемо головні ознаки позаматкової вагітності, через які варто насторожитися.

Симптоми позаматкової вагітності



Особливість позаматкової вагітності полягає в тому, що розпізнати її самостійно на ранніх етапах доволі складно. Річ у тім, що ранні симптоми можуть бути дуже схожими на ознаки нормальної вагітності. Тест на вагітність позитивний, спостерігається затримка менструації, токсикоз, збільшення розміру грудей тощо. Таким чином жінка на цьому етапі може навіть не підозрювати, що вагітність позаматкова.

Однак пізніше зʼявляються більш специфічні симптоми, які мають насторожити:

- Різкий або тягучий біль внизу живота. При цьому біль може бути як одностороннім, так і розповсюджуватися на дві сторони живота. Часто під час руху, сходження по сходах чи навіть при кашлі він посилюється.

- Кровотеча. Вона може бути нерегулярною, слабкою або сильною, мати світлий чи темний відтінок. В ній також можуть зʼявлятися згустки та слиз.

- Загальне погіршення самопочуття. Слабкість, запаморочення, блідість шкіри, пітливість, нудота, блювання — все це може спостерігатися й при нормальній вагітності. Проте при такій симптоматиці все ж варто звернутися до лікаря.

- Порушення серцевого ритму. При цьому воно може проявлятися по-різному: тахікардія (пришвидшення серцебиття), брадикардія (сповільнення серцебиття), аритмія (неправильне серцебиття).

- Втрата свідомості та шок. Такі симптоми можуть свідчити про внутрішній крововилив й вимагають негайної медичної допомоги.

Якщо ви спостерігаєте у себе подібні симптоми, необхідно якнайшвидше звернутися до лікаря для проведення комплексної діагностики та розпочати лікування. Якщо своєчасно не провести лікування, позаматкова вагітність може призвести до смерті пацієнтки.

Причини виникнення позаматкової вагітності та методи лікування



Причини такого стану можуть бути різними, але всі вони повʼязані з тим, що запліднена яйцеклітина не може дістатися до порожнини матки:

- непрохідність маткових труб (є причиною у 90% випадків);
- гормональна дисфункція;
- використання контрацепції (зокрема внутрішньоматкової спіралі);
- екстракорпоральне запліднення.

Що ж стосується лікування позаматкової вагітності, то воно підбирається в залежності від терміну вагітності та індивідуальних особливостей організму:

- Консервативний метод. Якщо термін вагітності не перевищує 6 тижнів, можна припинити розвиток яйцеклітини та сприяти її розсмоктуванню шляхом прийому спеціальних препаратів. Але категорично не рекомендується займатися самолікуванням. Метод потребує постійного медичного контролю й не гарантує результату на 100%. 

- Хірургічний метод. Саме його назначають у більшості випадків. Під час операції яйцеклітину видаляють лапароскопічним або іншим способом в залежності від індивідуальних особливостей організму пацієнтки.

В будь-якому випадку при перших же ознаках позаматкової вагітності необхідно якнайшвидше звернутися до спеціаліста, щоб пройти діагностику та розпочати лікування. Чим раніше це буде зроблено, тим менше ризиків для здоровʼя та життя.
flagОцени статью!
  • 0
Комментариев пока еще нет

Добавить комментарий!

Ваше Имя:
Ваш E-Mail:
ОПРОС
Сколько времени в день Вы уделяете своей внешности?